Blog

Kerst gedachten vanuit Albanië

Het is kerst en dat betekend dat we stil staan bij de mensen die we om ons heen hebben , degenen waarvan we houden. We kleden ons netjes, zetten een kerstboom op met lichtjes en kerstballen, maken de meest lekkere dingen, drinken en eten als nooit te voren. Bij de een liggen er cadeau’s onder de boom bij de ander hangt er een gevulde sok aan de openhaard. Een knus warm huis waar een familie gezellig aan tafel zit met kaarsen op tafel. Lachend schenkt men nog een glas wijn in en wordt de kalkoen ontdaan van zijn lichaamsdelen. Er wordt vollop genoten van alles wat er op tafel staat en als we denken dat we vol zitten past daar echt nog wel een overheerlijk toetje (schattig woord eigenlijk) bij. 

Kerstmis is dit jaar totaal anders voor mij, ik zit in Albanië in Boret om precies te zijn. Het is een gek en fijn idee tegelijkertijd. Gek omdat ik een ander land ben ver weg van vrienden en een deel van mijn familie. Gek omdat in Albanië de voornaamste geloofsovertuiging de Islam is en dit betekend dat kerst niet groots gevierd word. Gek om geconfronteerd te worden met de armoede die er hier heerst. Gek om te zien dat er mensen op straat liggen te bedelen. Gek om te zien dat een man van 75 jaar zijn eigen schapen moet fokken om te overleven. 

Ook is het fijn omdat ik een deel van mijn familie, mijn ouders, om mij heen hebben met kerst. Fijn om ver weg te zijn van de kapitalistische bombarie rondom kerst. Fijn te kunnen genieten van een prachtig land. Fijn om ons steentje bij te kunnen dragen tegen de armoede aan de arme mensen in de straten van Albanië. Fijn om even stil te staan bij het feit dat er ook een andere kant van de medaille is. Voor mij is dat de kerst gedachte even stil staan bij de minder welvarende mensen, bij de mensen die op straat moeten bedelen voor hun kerstmaaltje, de mensen die familieleden hebben verloren, de mensen die ziek zijn, de mensen die alleen zijn met kerst, de mensen die hun land hebben moeten ontvluchten, de mensen die niet de kansen hebben die voor ons zo vanzelfsprekend lijken. Mijn grootste kerstwens is dat er ooit gelijkheid, harmonie, vrede en liefde voor iedereen op aarde is ongeacht wat je achtergrond, huidskleur of religie is. 

Toen ik vanmorgen opstond realiseerde ik mij hoe gezegend ik ben dat ik gezond ben en de kans heb om te reizen. Ik ben dankbaar voor alle steun die ik heb mogen ontvangen afgelopen jaar, dankbaar voor alle mooie mensen die hun steentje bij hebben gedragen aan DreamCycle en dankbaar voor alle donaties die er gedaan zijn. 

Vandaag is de dag om even stil te staan waar we dankbaar voor zijn, om even stil te staan bij de zegeningen en privileges die wij hebben. En vandaag is de dag om aan anderen te denken die dat misschien niet hebben. Ik heb mij bedacht om ieder jaar met kerst iets te doen voor een goed doel. Een donatie aan een goed doel, een kerstpakket samen stellen voor armen of een dakloze een kerstmaal aanbieden. Iets om bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen. Doe jij met mij mee? 

20 Reacties

 • Marie-Thérèse Jager

  Jouw blog verwoordt de echte kerstgedachten….
  In die zin wens ik jou en de jouw dierbaren een
  “ Frohe Weihnachten “

  Reply
  • Jitse

   Dankjewel Marie-thérèse!

   Reply
 • marianne boot

  Beste Jitse, Gisteren, aan tafel, spraken wij (mijn kinderen , kleinkinderen en ik ) ook over dankbaarheid. Waarvoor wij zelf dankbaar zijn.
  Jij begint nu jouw dankbaarheid voor alles wat je “toevalt” daadwerkelijk uit te drukken in hulp aan minderbedeelden.
  Dat zouden we allemaal moeten doen!
  Goede dagen gewenst met je familie!
  Hartelijke groeten, Marianne Boot

  Reply
  • Jitse

   Dankjewel Marianne:) Het voelt als een zegen om die dankbaar zo te ervaren en om te kunnen zetten.

   Reply
 • Rosalie Boterenbrood

  Hoi Jitse, wat een geweldige ervaringen doe je zo op! Reizen maakt dat je de dingen in een ander perspectief gaat zien. Het relativeren gaat als het ware vanzelf. Door reizen ga je de dagelijkse dingen door een andere bril zien, de bril van een wereldburger. Veel gevoelens en behoeften zijn uiteindelijk universeel, liefde, verbondenheid en samenzijn.
  Geniet van deze mooie dingen, prettige tijd

  Reply
  • Jitse

   Zeker Rosalie. We hebben ten slotte allemaal dezelfde behoefdes liefde en verbondenheid.

   Reply
 • Regine

  Mooi verhaal Jitse! Het raakt en zet aan tot nadenken!!

  Reply
  • Jitse

   Dat is het grootste compliment wat je mij kan geven Regine dankjewel!

   Reply
 • Hanneke Hoekstra

  Met heel veelplezier lees ik jouw berichten. Avonturen vanuit je droom. En ik kan je uit ervaring bevestigen dat leven vanuit dankbaarheid echt heerlijk is. Dat te beseffen kleurt je leven.
  Heel veel vervolg….;iefs Hanneke

  Reply
  • Jitse

   Ja zeker Hanneke. Het voelt als een zegen om die dankbaarheid te kunnen voelen. Daardoor is er geen goed en slecht meer. Want ook voor de minder leuke dingen ben ik dankbaar.

   Reply

Reageren